Systém kvality pro zemědělství

Zatímco se různé společnosti snaží získat certifikát systému kvality ISO 9001 a sestavit standardy pro svou činnost, pro zemědělství je vhodnější standard GlobalGAP. Zkratkou GAP jsou první písmena pojmu Good Agricultural Practise, neboli dobrá zemědělská praxe. Tento standard v České republice zavedlo ve své činnosti asi už devadesát firem, které k tomu tlačí jejich odběratelé, obchodní řetězce. Většina z certifikovaných firem se věnuje pěstování ovoce a zeleniny. Cílem standardu GlobalGAP je zdravotní bezpečnost produkce a trvale udržitelné zemědělství. Jde o mezinárodně užívané schéma, jehož snahou je vyřešit zájmy jednotlivých skupin, které ho vytvořily. Požadavky obchodníků se zaměřují zejména na prosazení bezpečných výrobků na trhu, dodržování značení a balení, kvalitu, sociální výrobu, udržitelnost, welfare zvířat, ochranu životního prostředí a průhledný potravinový řetězec. Každoroční certifikace nutí společnosti dodržovat legislativní podmínky a požadavky standardu, a tím výrazně zvyšuje jejich celkovou úroveň.

Standard má modulární uspořádání, jeden z modulů obsahuje požadavky z oblasti systémového řízení, na zajištění výcviku zaměstnanců a BOZP. S tímto modulem souvisí i ochrana životního prostředí a sledovatelnost produkce. Modul pro rostlinnou výrobu obsahuje požadavky na legální produkci, půdní management, zavlažování, hnojení a ochranu plodin. V České republice lze certifikovat výrobu ovoce a zeleniny a polních plodin, ve světě zelené kávy, čaje a květin. Modul pro živočišnou výrobu obsahuje požadavky na stanoviště zvířat, krmivo, napájení a zdraví včetně léčení. Lze certifikovat chov skotu, mladého skotu, telat, mléčného skotu, koz, prasat, drůbeže a krůt.

Plnění požadavků kontroluje jednou ročně nezávislý inspektor certifikační společnosti, výstupem z inspekce je posouzení shody. Když je zjištěna neshoda, jsou stanoveny postupy, jimiž se nedostatky musí odstranit. Certifikát je vystaven teprve tehdy, když jsou nedostatky a neshody skutečně odstraněny.